#16 Rörelse

Ledare

KROPPENS FÖRMÅGA ATT RÖRA på sig. Muskler. Leder. Ben. Ett hjärta som pumpar blod och en hjärna som agerar. En fantastisk möjlighet. Att kunna ta sig från ett ställe till ett annat. Men inte alltid en självklarhet. Vad händer inuti en människa som mister sin rörelsefrihet? Som får beslutet att nej, tyvärr, du kommer aldrig kunna gå igen?

RÖRELSE KAN VARA SÅ OLIKA för olika människor. För pendlaren som kliver upp i ottan varje morgon för att hinna ta sig in till jobbet. Kanske glad över möjligheten. Eller frustrerad över tiden som försvinner och aldrig kommer igen. Tåget som går i 150 kilometer i timmen är inte snabbt nog för den stressade nutidsmänniskan.

RÖRELSE KAN VARA EN ABSOLUT nödvändighet. Ett sätt att överleva. Ett måste. För de som söker asyl i Sverige men nekas innebär det ibland en lika farlig resa tillbaka. Tillbaka till krig, fattigdom, tortyr. En del väljer att ta sitt liv och dö i frid här. Medan politikerna blundar. Hur mycket är ett människoliv värt?

I DET HÄR NUMRET av Magasinet Publik har vi utforskat rörelse. Vi har närmat oss ordets betydelse från olika håll och funnit olika perspektiv. En del väldigt sorgliga, andra upplyftande och spännande. Fältet är brett. Något som vi hela tiden strävat efter.

NYTT FÖR DEN HÄR GÅNGEN är att vi tryckt tidningen. Hoppas ni gillar det!

chef större