#18 Val

 

Ledare

Livet består av hundratusentals val. Kanske miljontals. Varje dag gör vi små och ibland stora val som kommer påverka vår framtid. Under våren har jag läst ekonomiprofessorn Micael Dahléns nyaste bok Kaosologi. Den handlar om hur små saker kan få stora följder men att allting går att förklara och hänger ihop. Att välja är också att välja bort. Alla beslut man någonsin tagit tog ju en hit. Vad hade hänt om jag valt annorlunda? Tanken är ibland svindlande.

Valet att sluta missbruka droger kan vara skillnaden mellan liv och död. För Sara Munksten var det aldrig så illa men brytpunkten kom när hon blev inlagd på ett slutet behandlingshem och lillasystern vädjade i telefon ’’kom hem’’. Andra val är mindre livsavgörande men behöver för den sakens skull inte vara mindre viktiga och svåra. När Mathias, Thomas och Bradley valde att leva tillsammans i en relation märkte de hur anpassat samhället är för tvåsamhet.

Att tro på Gud i ett sekulariserat land som Sverige kan ibland följa med pinsamhetskänslor. Många upplever att andra definierar vad det innebär att vara kristen. För Jona Askelund är tron ett
aktivt val, men det är inte alltid han
öppet skyltar med sin övertygelse.
Invånarna i det lilla samhället Uddebo har också valt att söka sig till en gemenskap och ett alternativt sätt att leva. Men här dyker också frågor om gentrifering upp, vad händer när ett område blir så populärt att de som kom dit först inte har råd att bo kvar?

I höst är det val i Sverige vilket märks inte minst för oss som är
verksamma inom mediebranschen. Vi har tagit täten på den kommunala valrörelsen i Göteborg och följt två väldigt olika partier men med samma önskan om en schysst match. Allt detta och lite till läser du om i det artonde numret av Magasinet Publik. Och här går det faktiskt att välja ALLT. Gör det vetja!

chef större