Med makten i egna händer

[easyrotator]erf_17_1386018366/erc_38_1386018475[/easyrotator]

Med makten i egna händer

Torr, het asfalt och kala enfärgade väggar bryts av en oas av färger. Parajumpers women En pojke har kavlat upp en av fasaderna canada goose Chilliwack Bomber och målar med pensel under duken som är en vägg som är en målarduk. Som om det vore ett busstreck ser det ut som om pojken när som helst skulle kunna släppa C2040-918 duken och springa iväg och bara lämna ett litet färgstänk efter sig. Men pojken är målad och springer ingenstans.

Jag och min kusin jagar genom 13e arrondissementet, sydöst om Paris turisttäta kvarter. Vi Parajumpers Men letar efter Seths väggmålningar. Som vilka andra väggar som helst är de000-602svåra att hitta men också svåra att missa. På en bakgata till en bred allégata hittar vi den första, en kollaboration av Seth och Kis- low. Två flickor sitter i en trädkrona och en pojke lutar sig mot stammen. Alla tre tittar bort, ut i ett grått och canada goose Citadel Parka dött ödelandskap där bara stubbar finns 00M-638 kvar. Bilden väcker något i mig. En känsla av gemenskap med konstnären. Att bjuda på ett konstverk.

Sedan fyra år tillbaka har han rest runt i världen och rapporterat för en tv-serie om internationell gatukonst. Nu var målaren, entreprenören och programledaren Julien Malland tillbakacanada goose Sne Mantra Parka i sin hemstad Paris. Med ”Les Nouveaux Explorateurs”, en programserie som sändes först på franska Canal Plus, har han studerat både modern och traditionell gatukonst över alla kontinenter. Han har målat traditionell konst med ursprungsbefolkningen på Madagaskar, följt revolutionära muralister i Mexiko och religiösa konstnärer i Indien. Han har dels porträtterat konstnärerna, men också studerat konstenP11-101 som kulturellt och socialt uttryck. När han skapar konst själv gör han det under signaturen ”Seth”. I samband med inspelningen av programmet lade han till ”Globe painter” i sin pseudonym, för att föra fram sin vilja och vana att måla på alla nya platser han besöker.

Jag och min kusin finner ytterligare en målning på Rue Emilé Deslandres. Framför oss sitter en tonårig flicka i färgglatt paraply med pastellfärgade flygfiskar omkring sig. Flickan flyter över ett hav av svarta paraplyn i sällskap av en fågel och en ödla. Det är Juliens senaste konstverk, en 7×5 meter stor spraymålning. När jag och min kusin står och studerar konstverket kommer en ung man med fransk brytning fram och frågar om vi gillar målningen.
– Verkligen. Har du sett de andra i området?
Mannen höjer ögonbrynen.
– Det är jag som har gjort dem.

”Nästan som för att bekräfta vad Julien precis sa kommer en kvinna som bor i området fram och försöker trycka ner en sedel i fickan på honom”

Jag och Julien Malland diskuterade canada goose Solaris Parka hans målningar, hans historia och framtid. Han var glad att vara tillbaka i Paris, men såg fram emot att måla i Ryssland och Burma. Områdets municipalité erbjöd honom väggar här i 13e arrondissementet, vilket han bara godtog om han fick fullkomligt fria tyglar.
– Här är mina målningar uppskattade av nästan alla. De vet vem jag är och de uppskattar vad jag gör, säger han.
Nästan som för att bekräfta vad Julien precis sa, kommer en kvinna som bor i området fram och försöker trycka ner en sedel i fickan på honom. Julien protesterar, men när hon envisas så ger han med sig och tackar ödmjukt. Jag och min kusin lämnar honom till sitt och går därifrån upplyfta och glada över att ha träffat en i mina ögon stor konstnär.

Seths målningar är en uppmaning att behålla och bejaka barnet inom var och en. Hans lekfulla och färgstarka konstverk visar att en vägg är så mycket mer än en vägg. Det är en duk på vilken vi kan välja att lämna ett avtryck, för att säga något eller för att det är vackert. På frågan varför han huvudsakligen har barn i sina bilder svarar han med att barn är tacksamma att måla. Han menar att de berör på ett sätt som vuxna människor inte kan, och de har lättare att uttrycka känslor.

I början av 80-talet spreds gatumålning som konstform mellan länderna i västvärlden. Graffitikulturen växte fram i Philadelphia, där man målade olagligt på, inuti och runt tågvarnarna. Det blev ett uttryck för missförhållanden i samhället och vävdes samman med hiphopens budskap och blev en av hiphopkulturens fyra grundpelare tillsammans med MCing, DJing och breakdance.  Idag har gatukonsten blivit en mer respektabel konstform. Musiken och själva målandet har glidit isär och många konstverk inspireras mer av serier och tv-spel. 

Målning på offentliga väggar utan tillstånd är olagligt i hela västvärlden. Men från att ha varit en revolutionär underground-rörelse är nu både laglig och olaglig gatukonst en del av modern populärkultur. Sanktionerade väggar används i allt större utsträckning och etablerade konstnärer som Seth får väggar upplåtna åt sina konstverk. På en lista över de 25 mest populära gatukonstverken under 2013 på det virtuella flaggskeppet och gatukonstforumet Street Art News är bara två verk uppförda illegalt. Det beror självklart på att det till stor del är erkända konstnärer, men det speglar ändå ett skifte inom graffitikulturen i helhet. Graffitikulturen har ingen linjär utveckling och det är omöjligt att förutse om den kommer bli mer kommersiell och respektabel. Kanske kommer konsten som ett uttryck för protest att tyna bort eller så kommer graffiti att återgå till den aggressiva och illegala undergroundrörelse den en gång var.

Färg på offentliga väggar kommer fortsätta vara kontroversiellt, och jag kommer fortsätta uppskatta dessa oaser i betongjungeln. Kolla in Juliens hemsida för att se många av hans målningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.