Mediehotet som teve inte tar på allvar

Det finns en plats där en västsvensk pojke kan bli sedd av miljoner genom att göra roliga röster framför tevespel och där katter dyrkas som i det antika Egypten. Youtube. Men faktum är att Youtube är mycket mer än det och jag tror att man gör rätt i att inte ta alltför lättsamt på detta medie som lockar miljontals tittare.

När tevemediet idag inte riktar sitt material till ungdomar så hittar de andra källor till underhållning. Själv följer jag videobloggar och webbserier i mycket högre utsträckning än de program som svensk teve har att erbjuda. Youtube har ett underdogperspektiv och är utan tillgång till de stora medierna. Samtidigt så kan de få större genomslagskraft än vad de stora medierna har.

Bland mina favoriter finns de youtubare som är relativt små fortfarande. De ”få” tusen som tittar på en kanal byggs det upp en slags gemenskap och personen som pratar framför kameran blir en praktisk vän som man kan spela upp när man känner för det.

Jag ska erkänna att jag vid tillfälle har kallat någon av de här personerna för min vän. När jag har suttit och diskuterat något nytt popkulturellt fenomen och inte velat förklara vem den här youtubaren är och hur länge jag har följt och vad den personen annars lägger upp för material. Då har jag sagt ”Jo, en kompis berättade i förra veckan att det här tydligen har blivit väldigt stort i Australien”. Inte helt sant men det kändes inte heller som en hel lögn.

När youtubare blir stora och fångar fler personer än de som ser på melodifestivalen försvinner ofta den personliga kontakten. De blir en del av en elit och internetkändisar. De traditionella medierna har en utmaning framför sig om de vill få tillbaka de tittare som en gång har gått till webbaserade program. För den makt som de youtubare har byggt upp finns på få andra platser.

När radioprogrammet Medierna i P1 bjöd in medieeliten till att svara på lyssnarnas frågor så fick Eva Hamilton frågan varför inte SVT syns i sociala medier. Den unga kvinnan som ställde frågan förklarade att hon inte ens visste när det började något nytt program som hon skulle kunna vara intresserad av eftersom hon bara befinner sig på de sociala medierna.

Det kan vara svårt att övertyga sig till att inse den makt som stora youtubare sitter på. De når ut till fler personer än vad som ser på Skavlan en fredagkväll eller fler än som bor i din hemstad. Och det för varje nytt videoklipp de gör.

De youtubare som kan hitta balansen mellan att vara min kompis och samtidigt nå ut till väldigt många, de har fattat grejen. Den makten är skrämmande bara att tänka på och kan ta dem långt. Det är den makt som alla politiker drömmer om. Föreställ dig valfri partiledare få ett så stort genomslag. De drömmer om att kunna vara liten och stor samtidigt. Och det gör Youtube är så mycket mer än det lättsamma material som det vid en första anblick kan verka vara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.