Publik testar bibliotek på Göteborgs Universitet

webbild800px (1)

Publik testar bibliotek på Göteborgs Universitet

Som kossor behöver sina betesmarker behöver studenter sina bibliotek. Göteborgs Universitet har fler bibliotek än Västtrafik har fungerande avgångar, jakten på det bästa kan knäcka de flesta. Därför har vi testat och betygsatt sex av dem. Ungefär som högskoleverkets betygsättning av utbildningar. Fast lite vassare.

HUMANISTISKA BIBLIOTEKET
Stämning: God. Nervösa nittonåringar och insnöade stenåldersgubbar samexisterar i harmoni. Knattret från MacBook Airs blandas med knackandet från stenplattor. Samtalstonen är lågmäld men inte alls begränsad till noll decibel. (3/5)
Omsorg: Skeda på liten yta, sov tåg på soffor som sträcker sig längs med väggarna, eller sjunk ner i en åttiotalsfåtölj av svårbestämbar smutsfärg. Valet är ditt, här finns något för alla smaker och kroppsformer. Eremitsovaren bör söka sig till bortglömda källargångar bland än mer glömda böcker. Där är luften tung och trollskt sövande. Göm dig bland böckerna och ingen kommer någonsin störa din slummer. (5/5)
Volym: Gynnsam vid de flesta sovplatser. Eftersom alternativen är många kan den lättstörda enkelt byta rum då litteraturvetarna börjar citera Virginia Woolf. Stort plus för att de tysta avdelningarna har soffor istället för pinnstolar. (3/5)
Exteriör: Knappast det charmigaste av universitetets sovlador. Tröttnar du på känslan av kommunal institution kan du alltid vila ögonen på de barnrastande föräldrarna runt Näckrosdammen. (2/5)
Rymlighet: Hög, humanisten erbjuder sovalternativ på fyra olika våningar. Här kan du nästan garanterat vila ut. (4/5)

Låt dig inte nedslås av entréplanets aura av skitfult. Fly i stället ner en våning och möts av vita pelare, färgglada möbler och ålderdomliga affischer av lik.

BIOMEDICINSKA BIBLIOTEKET
Stämning: Välkomnande men omgivningens höga studietakt kanske snarare bidrar till dåligt samvete än till sömn. (3/5)
Omsorg: Lyckas du knipa någon av de två (2) fåtöljer som finns har du goda möjligheter till avslappning. Någon sömn kan du inte räkna med såvida du inte föredrar fosterställning med kotförskjutning som konsekvens. (1/5)
Volym: Här lyser flitens lampa och alla pratar högt med varandra. Ta gärna med hörselskydd, som en subtil hint till övriga studenter. I källaren är det däremot tyst som i graven. Och ungefär lika obekvämt. (2/5)
Exteriör: Låt dig inte nedslås av entréplanets aura av skitfult. Fly i stället ner en våning och möts av vita pelare, färgglada möbler och ålderdomliga affischer av lik. Det muntrar upp vem som helst. Källaren är arkivcool och känns ganska modern. (3/5)
Rymlighet: Du ska ha extrem tur om du lyckas norpa någon av fåtöljerna. Om du är oblyg kan du försöka sätta dig på någon. Tänk på att komforten då kan bli lidande. (1/5)

PEDAGOGISKA BIBLIOTEKET
Stämning: Här råder en tillåtande känsla av ”så kan man också tänka”. Heter du Gustav Fridolin behöver du inte hämta kaffet själv.(4/5)
Omsorg: Biblioteket är inte byggt för vila vilket är en allvarlig miss i planeringen. Några få sovplatser finns men helt utan möjlighet till avskildhet. (2/5)
Volym: Biblioteket är litet med många besökande studenter vilket bidrar till den höga ljudnivån. Sovplatserna är i utsatta miljöer. Gillar du att sova på Grönsakstorget kommer du sova även här. (1/5)
Exteriör: Är vi utomhus inne eller inomhus ute? Den välvda formen för tankarna till Colosseum i Rom. Studenterna utkämpar blodiga strider mot utbildningsminister Björklunds betygshetsande gladiatorer. (4/5)
Rymlighet: Skulle den enda soffgruppen vara upptagen hänvisas du till en av två fåtöljer mitt i en trappa. (1/5)

Gillar du att sova i grupp har du en fördel här, har du glömt din kudde kan du säkert låna någons Kånken.

LINNÉBIBLIOTEKET (CAMPUS LINNÉ)
Stämning: Egentligen god men den öppna planlösningen föder irritation. Ibland kan det kännas som att försöka sova på ett överfullt hostel. Fast utan stanken av gammal axe och sju veckor gammalt svett. (3/5)
Omsorg: Sovloftet är de kortväxtas paradis. Är du över 170 centimeter krävs viss uppfinningsrikedom för att hitta rätt ställning. Goda möjligheter till sömn finns där oavsett. (4/5)
Volym: Acceptabel. Vissa studenter envisas med att grupparbeta bland sofforna men de flesta har den goda smaken att göra det lågmält. (3/5)
Exteriör: Lokalen påminner om ett gammalt stall som blivit omhuldat av Ernst Kirschsteiger. Ljust och fräscht med öppen planlösning. Luften är bäst i test. (4/5)
Rymlighet: Alla platser på loftet är sovbara och det finns alltid lediga soffor. Möjligheten till avskildhet är tyvärr liten. Gillar du att sova i grupp har du en fördel här, har du glömt din kudde kan du säkert låna någons Kånken. (5/5)

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA BIBLIOTEKET (F.D. KTB)
Stämning: Ett potpurri av stadens studievilliga. En direkt motsats till den homogena skaran som besöker biblioteket mitt emot (Ekonomiska). Här bryr sig ingen om var du köpt din tröja. (4/5)
Omsorg: Få möjligheter till horisontellt viloläge. De inbjudande snurrfåtöljerna på femte våningen lovar vila med utsikt över Hagakyrkan men i den ställningen blir nog sömnen inte långdragen. Till skillnad från ryggskottet. (2/5)
Volym: På grund av den stora genomströmningen av besökare är det inte knäpptyst. Det är ändå ett behagligt oväsen från hjärnor som tänker så det knakar. (3/5)
Exteriör: Närmare Hogwarts kommer du inte i Göteborg. Varje list är sandpapprad till perfektion. Entréns dekorerade innertak får högsta betyg alla dagar i veckan. (5/5)
Rymlighet: Nedslående låg. Kom tid för att knipa fåtöljerna på våning fem. Annars får du sova lutad mot en vägg eller inte alls. (1/5)

EKONOMISKA BIBLIOTEKET
Stämning: Tystnaden är i det närmaste aggressiv och doften från bratsens hårprodukter lägger så att säga sordin på stämningen här inne. Är du inte invigd i finansvärldens hemligheter bör du hålla dig på avstånd. (1/5)
Omsorg: Obefintlig. Enda chansen till sömn är att breda ut sig över ett bord eller lägga sig på golvet. Tidigare kunde man söka vila i tidskriftsrummet men fåtöljerna där är spårlöst försvunna. Det ryktas att de står i ett av bibliotekets VIP-rum. (1/5)
Volym: Så till den milda grad låg att du inte ens vågar andas. I den tysta läsesalen är det till och med förbjudet att nyttja tangentbord.(5/5)
Exteriör: Läsesalen är i sig väldigt estetiskt tilltalande men där vågar man knappt gå in än mindre somna. Källaren är ful och lysrören kastar ett ogästvänligt sken över de blekt gröna väggarna. Övriga utrymmen är obehagliga. Vi vill gå hem och fulgråta i duschen.(2/5)
Rymlighet: Många sittplatser finns men eftersom sovmöjligheterna är lika med noll blir betyget detsamma. (0/5)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.