Skrämmande historier från Bordsjö – Den vita frun

Skrämmande historier från Bordsjö

Berättelserna från Bordsjö har satt skräck i lokalbefolkningen i flera hundra år. Många utspelar sig runt den gamla släktgården. Magasinet Publik åkte dit för att skrämmas av godsägare Carl Bonde

grusvägen 800

Den vita frun

John och Ingrid Boström går längs grusvägen en sommarkväll efter en bjudning hos vännerna i Askeryd. De bor i en av slottets flyglar där de blev inackorderade när John fick anställning som skogsvaktare hos greve Bonde, i
början av 1920-talet.

De korsar vägen och tar stigarna genom skogen där de ska möta Ingrids syster Gunhild. Sommarkvällen är varm och tyst. Det enda som hörs är hur grenar knäcks under deras skor på den mjuka skogsstigen. Den täta granskogen öppnar upp sig och de kan se den mörka slottsbyggnaden långt borta vid sjöns norra strand. Inga ljus skymtas från gården. Då ser John något borta vid björkdungen. Någon går emot dem längre ner på vägen.

”Inget rör sig. De lyssnar men sommarkvällen är tyst”

– Där kommer ju Gunhild, säger han och Ingrid tittar upp. Långt borta ser hon sin systers vita klänning fladdra lätt i sommarvinden. Paret fortsätter gå i den snabbt skymmande omgivningen för att möta Gunhild men när de närmar sig finns det inga spår av henne.
– Vart tog hon vägen? utbrister John.
Det blåser i björkarna. Ingrid tittar sig omkring, letar efter sin syster men skepnaden var borta. John söker med blicken ner mot slottet, över allén och den långa grusvägen. Inget rör sig. De lyssnar men sommarkvällen är tyst. De är ensamma på vägen. Ingrid förstår snart att de har sett någon annan. Någon som ljudlöst promenerar runt i Bordsjö i skymningen.

Historien om spöket som Ingrid och John såg har levt vidare sedan den dagen och berättas än idag. Under de 99 år Ingrid levde talade hon ofta om händelsen inför sina släktingar och vänner. Hon berättade om sin förvåning då Gunhild i den vita klänningen plötsligt var borta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.