Skrämmande historier från Bordsjö – Tjänsteflickans spädbarn

Skrämmande historier från Bordsjö

Berättelserna från Bordsjö har satt skräck i lokalbefolkningen i flera hundra år. Många utspelar sig runt den gamla släktgården. Magasinet Publik åkte dit för att skrämmas av godsägare Carl Bonde

slott1

Tjänsteflickans spädbarn

Barnen i slottets flygel sitter på mattan på vardagsrumsgolvet och tittar vettskrämt på varandra.
– Passa er barn! Det spökar därborta, jag har själv sett det, säger gammelfarmor.
Rummet hemsöks av en otäck tystnad. Barnen tar varandras händer och utbyter blickar med varandra i samförstånd. De kommer aldrig gå förbi det där stenröset ensamma igen.

”…sprang ut i mörkret med det nyfödda barnet i famnen”

Under sent 1800-tal anställde greve Bonde tjänstefolk som arbetade på slottet. Det berättas om hur en av pigorna födde ett barn i jungfrukammaren, i slottets södra flygel. Den unga pigan som inte hade vågat berätta för någon vad som skett, sprang ut i mörkret med det nyfödda barnet i famnen.

Hon rusade förbi slottet, över trädgården och såg ut över allén där fladdermössen flög runt i cirklar ovanför trädtopparna. Hon fortsatte över ängen och förbi några granar. Vid ett stenrös lämnade hon barnet och sprang tillbaka mot slottsbyggnaden utan att vända sig om.

Barnet fick senare en helig gravplats på kyrkogården i Askeryd men det berättades länge om stenröset. Folk skymtade mystiska skuggor, ljusskepnader och hörde kanske ett och annat
barnskrik…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.