Förberedd på det oförutsedda

Förberedd på det oförutsedda

De finns där ute. De är förberedda. Men du vet inte vilka de är. De kallar sig survivalister eller preppers.

Hur länge skulle du klara dig utan ström? Vad gör du om dricksvattnet blir förorenat? Eller om kaffet slutar levereras till butikerna? Det finns mycket som kan gå fel. Många är inte förberedda. Det kan ses som lite konstigt att förbereda sig för katastrofer.
”Tyvärr finns det personer som inte vill kännas vid riskerna, och som hellre löjliggör sig över personer med riskmedvetenhet” skriver Peter som jag fått kontakt med via ett forum på internet. Han beskriver en av anledningarna till att de som skriver vill vara anonyma.
Peter är en småbarnspappa i Norrlands inland som jobbar inom vården.
”Vad som skiljer mig från dom familjefäder som inte är preppers är väl att jag har en inställning att samhället inte alltid tar hand om dom problem som uppstår” förklarar han.
Han har ett förråd av sjukvårdsresurser hemma om någon skulle skada sig. Familjen har ett elverk och en gasolkamin om strömmen skulle försvinna och ett bränslelager för att snabbt kunna förflytta sig till en annan del av landet om en katastrof inträffar nära hemmet. De har ett litet lager av mat och ett filter som kan rena vatten.

Han är en av dem som samlas på forumet för att diskutera sina förberedelser. Det de har gemensamt är att de utövar survivalism, eller prepping som det också kallas. De vidtar olika åtgärder för att vara förberedda på oförutsedda händelser.

Också Leif jobbar inom vården och har ett elverk hemma. Han och sambon har också en egen brunn. De har inte lagrat några stora mängder mat men brukar ha så mycket att de klarar sig en vecka ifall något skulle inträffa.
”Egentligen räcker det att vi drabbas av magsjuka och inte orkar åka flera mil till affären” skriver han.
De har också planerat för ekonomin om någon av dem skulle bli oförmögen att försörja sig, eller dö.
”Det har varit något som jag lärt mig redan som liten, att ta hand om mig själv och ta eget ansvar för mitt liv.” skriver Leif.
Per jobbar på kontor. Han bor tillsammans med fru och katt på landet och barnen har flyttat ut. De odlar lite och försöker förbättra förutsättningarna att klara sig utan el och bränsle bland annat genom att skaffa solpaneler och en handpump till brunnen.
”Jag har sett andra delar av världen och förstått att saker kan gå på tok rätt fort” skriver han.
Förutom mat så har Per ett extra lager av kläder hemma, och några höns. Han berättar att han alltid haft ett behov av att sköta sitt utan att andra lägger sig i.

”Felet folk gör är, enlig min mening, att tro att allt kommer att vara som vanligt imorgon. Det kommer funka att dra kortet på ICA för att få mat och dryck. Vattnet kommer att komma ur kranen. Mänskliga restprodukter försvinner bara man drar i spaken.” skriver Per.

Survivalismenhandlar om att ha en förståelse för att världen kanske inte alltid kommer se ut och fungera som den gör idag, och att vara förberedd på att klara sig utan det som vi tar för givet.

”Jag är övertygad om att det under mina barns levnad kommer att ske stora förändringar och jag vill göra vad jag kan för att de ska kunna överleva.” skriver Per.

Alla survivalister eller preppers gör det på sitt sätt, och det finns stora skillnader i hur långt man går med sina förberedelser. Per beskriver sig själv som en svenssonversion av preppers. Leif är rädd att förväxlas med de mer extrema survivalister som figurerar i en amerikansk realityserie, med skjutvapen, pansarfordon och egna bunkrar. I media visas ofta den mer extrema sidan av survivalismen upp. Men Per har förståelse för att det är den bilden som visas.
”Man vill ju ha tittare och ingen är road av en medelålders gubbe som har hundra stearinljus och en hög med konserver i källaren.” skriver han.

Men de finns också där ute. Peter talar om hur olika personerna på forumet är.
”Allt från vardagsberedda personer med en sund inställning till risker, till rena domedagsprofeter som dillar om konspirationsteorier och likanande. Själv är jag väl något mitt emellan” skriver han.

Det finns mycket man kan göra för att förbättra sina chanser att klara av en kris, och i vissa fall att överleva. Det kan handla om att bygga upp lager hemma.
”Bara en sån sak som att ha några tusen, eller i alla fall några hundra hemma i kontanter så att man kan handla även om det blir dataavbrott.” skriver Per.

Det kan också handla om att göra sig oberoende från samhällets vatten- och elförsörjning eller att följa olika rutiner i vardagen.
”Hur värms din lägenhet upp?” frågar Peter. ”Hur länge har du möjlighet att stanna om temperaturen ute står på – 10 grader?”

Han lägger heller aldrig mobiltelefonen löst i bilen. Om han är med om en bilolycka skulle den i så fall säkert inte ligga kvar där han lade den om han behöver ringa efter hjälp.

Leif har alltid med sig verktyg, extra kläder, vatten och kexchoklad i bilen, om han skulle bli sittande någonstans utan att kunna ta sig fram.

I Sverige finns en myndighet som jobbar med frågor som rör din säkerhet, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). De har information om hur man minskar riskerna både i sin vardag och under mer exceptionella omständigheter. Allt ifrån hur man hoppar studsmatta säkert till vad man ska ha hemma för att vara förberedd på olika kriser och katastrofer. Små saker som många inte tänker på.

Det är inte myndighetens ansvar att se till att du kan hantera en kris. Där har alla medborgare ett eget ansvar.

”Det som skrämmer mig är den allmänna inställningen att det inte existerar något behov av förberedelser och att den som ändå förbereder sig är en fåne på något sätt. Händer något otäckt blir det ett hårt uppvaknande” skriver Per.
Om en riktigt stor kris inträffar kan det också hända att resurserna inte räcker till alla. Hjälpen ges i första hand till sjuka och äldre. Det är en annan anledning till att du inte vet vilka survivalisterna är. De vill inte skylta med att de är förberedda.
”Desperata människor är väldigt farliga. En mamma som vet att hennes barn behöver mat är beredd att döda för den maten. Då är det bättre att hålla käft om att man har nått som är värt att ta” skriver Peter.

Klicka här för att läsa mer om MSB:s säkerhetstips

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.