Mot oddsen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När Idha Sinabulya, 30, berättade för sin hjärtläkare att hon ville skaffa barn sa han att hon hade ungefär 50 procents chans att överleva en graviditet. Det var odds som Idha var villig att trotsa.

Rum 008 på Östra sjukhusets Neonatalavdelning ser ut som de allra flesta sjukhusrum bortsett från den lilla låda med genomskinliga plastsidor som är Olivers säng. Oliver är så liten att han försvinner i filtens veck. En syrgasslang är fasttejpad på hans vänstra kind och en maskin vid sängens fotända mäter hans puls och syresättning.

Det är oktober och elva veckor har gått sedan Oliver förlöstes med kejsarsnitt i 26:e veckan. Hade Idhas graviditet fått löpa sina nio månader hade han ännu inte varit född. Nu hoppas hon och sambon Amin på att Oliver ska komma hem till dem i slutet av veckan. Men för att det ska bli av är de tvungna att finnas hos honom på sjukhuset dygnet runt fram tills dess.
– De testar oss för att se om vi pallar, säger Idha.

När Idha Sinabulya föddes hade hon ett för högt tryck i lungorna. Eftersom hon aldrig opererades för tillståndet utvecklade hennes hjärta Eisenmenger syndrom. Strax under ena nyckelbenet löper ett litet ärr där hennes pacemaker sitter. Hjärtfelet gör att Idhas kropp bara är mellan 77 och 80 procent syresatt när hon är i vila. Vid ansträngning kan syresättningen sjunka så lågt som till 50 procent. I praktiken betyder det att hennes fysiska förmåga är kraftigt nedsatt. Att gå i en trappa kan mycket väl vara det enda hon orkar göra under en dag. Hon berättar att det finns många vardagssysslor som hon egentligen inte borde utföra men som hon ibland gör ändå.
Oliver smackar med sina tunna läppar och Idha matar honom med näringsersättning från en nappflaska. Hon lägger ner honom på den större sängen och han viftar blint med sina armar framför sig. Idhas mörka lockar hänger ner som en sänghimmel över honom men når inte riktigt ner till de gripande labbarna.

– Att jag skulle föda barn har jag vetat sen jag var 15. Det skulle bara göras, säger Idha.
För att kunna bli gravid var hon tvungen att konsultera med sin hjärtläkare så att hon tillfälligt kunde sluta med sin medicinering. Läkaren kallade henne galen och bad henne att avstå men när han insåg att han inte kunde få henne att ändra sig så bistod han henne.
– Jag tänkte ”vad är det värsta som kan hända?”, säger Idha.

Det värsta som skulle kunna hända hade varit om hon drabbats av en dödlig blodpropp, ett scenario som inte alls var särskilt osannolikt för någon med Idhas medicinska bakgrund. Hon fick börja ta blodförtunnande sprutor under graviditeten men mådde annars väldigt bra fysiskt.
Planen var att Oliver skulle förlösas med kejsarsnitt i vecka 29 men när flödet i hans navelsträng plötsligt försämrades krävdes snabba åtgärder. Läkarna ville operera.

– Normalt skulle de ha snittat upp mamman direkt, men i mitt fall behövde de mer förberedelse för att få in thoraxläkare och andra specialister. När det väl var dags så hade de över 23 personer i teamet runt mig, säger Idha.

Något annat än att själv bära sitt barn var aldrig tänkbart för Idha.
– Vi tittade lite på det här med surrogatmödraskap men det är ju inte lagligt i Sverige. Egentligen så var jag aldrig så inne på det utan visste att jag ville göra det själv. Jag tänkte att det skulle vara så mycket enklare och snabbare att göra det på egen hand.
Idag tänker Idha annorlunda.

– Hade jag vetat hur sjuk jag skulle bli hade jag aldrig gjort det, säger hon men poängterar att hon såklart inte ångrar Oliver.
Efter förlossningen drabbades Idha av en lång rad komplikationer och fick tillbringa sex veckor på intensivvårdsavdelningar på Östra och Sahlgrenska. Hon skickades fram och tillbaka medan inre blödningar, njursvikt, svampinfektioner och lunginflammation avlöste varandra. Till slut pumpades hon så full av hydrokortison att hon fick hallucinationer.

En sjuksköterska med ett enormt schabrak till maskin kommer in i rummet. Olivers hjärna ska ultraljudskannas men sköterskan bedyrar att det bara är en rutinåtgärd. Bortsett från de risker som kommer med att vara tidigt född och att hans lungor tagit övergående skador av syrgasen så är Oliver fullt frisk. Nu väntar dock en ny utmaning för Idha och Amin när Oliver får komma hem och vardagen som förälder ska infinna sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.