Klarar du hettan?

AIMG_3316

Vi har alla känt den överväldigande känslan av att ha bitit oss in i något som var lite starkare än vad vi först trodde. Vi är alla bekanta med hur hettan kommer smygande, gommen bränner och små svettdroppar börjar bildas i ansiktet. Men att häva i sig stark mat kan också utvecklas till en sport eller ett särintresse.

Har du någonsin funderat på hur något du äter kan orsaka brännande smärta? Den tveeggade lockelsen i hettan hos chili och habanerofrukter har sin grund i ett ämne som heter capsaicin. Capsaicin saknar i sig själv lukt och smak. Det är ett fettlösligt och vaxliknande ämne som främst hittas i chilifrukter och som orsakar en brännande känsla på den slemhinna, och i vissa koncentrationer även hud, som den kommer i kontakt med. Hemligheten är att capsaicinet går samman med proteiner som ämnet kommer i kontakt med när du för in ämnet i munnen. Ämnet manipulerar sedan dessa proteiners värmeuppfattning så att en brännande känsla uppstår. Antagligen är detta från början en form av försvar från fruktens sida gentemot djur eller svampar som velat äta frukterna men idag används capsaicinets brännande förmågor inte bara för gastronomiska ändamål utan även som smärtstillande och, rakt motsatt, i pepparspray.
Är det en självspäkande drift inom oss som längtar efter capsaicinets hetta? Att utmana sina egna gränser vad gäller stark mat har blivit ett nöje eller ett slags mandomsprov i vår globaliserade matkultur och inom gastronomiska subkulturer testas gränserna rejält. Vissa påstår att capsaicinets smärtliknande känsla släpper loss endorfiner i vår kropp och därmed producerar lyckokänslor. Andra undviker stark mat kategoriskt.

Korvgrillen Jonsborg på Avenyn i Göteborg har länge strävat efter att etablera sin kiosk som ett ställe som kan erbjuda det där lilla extra för de som önskar het mat.
– Många efterfrågar stark mat men sen är det ju en definitionsfråga vad de egentligen menar. Vissa tror att de klarar av hetta bara för att de gillar indisk mat, men det här är ju verkligen något helt annat, säger Sara Unvar som jobbar på grillen och på deras nystartade matvarubutik VegStore på Seminiariegatan i Göteborg.
Butiken är ännu i uppstartsfas och alla exklusiva, brännande godsaker har inte kommit in till hyllorna än. Men Sara lovar att det är gott om sällsynta och starka produkter på gång.
Det var Sara som tillredde såsen till korven Satans Fire när grillen utropade sin stora utmaning: ät en Satans Fire på inom tre minuter. Och stå stilla under tiden du äter den.
– Mina vänner kallar mig the Black Devil, det tycker jag verkligen passar mig, säger Sara och visar upp en av den nya butikens mer extrema produkter, Scorpion pepper, en torkad chilifrukt som på förpackningen skryter om att den innehåller över en miljon scoville och är världens starkaste chilifrukt.
– Skulle jag laga något med denna så skulle jag mala den till ett fint pulver och låta den koka in i en gryta ordentligt länge så att smaken tas upp av de andra ingredienserna. Några fler kryddor skulle inte behövas, säger Sara.
– Satans Fire-såsen hamnade någonstans mellan sju och åtta miljoner scoville och är därför ungefär hälften så stark som pepparspray. Vi varnade självklart folk innan att det här är ingenting att försöka sig på om du har magsår eller liknande, säger hon.

Själv älskar hon riktigt stark mat och vet att hon klarar av runt två miljoner scoville. Vad hon vet så har det inte tillrätts någon starkare sås än Satans Fire i Sverige. Men om det fanns så skulle hon inte vara sen på att prova den.
För den som vill börja ge sig på den starka maten gäller det dock att veta sina gränser. Och framför allt att veta hur du bäst mattar av hettan när du bitit av mer än vad du kan hantera. Ett vanligt fel är att försöka avhjälpa den brännande smaken av capsaicin genom att dricka vatten. Detta funkar dock inte alls på längre sikt eftersom ämnet är fettlösligt och egentligen bara sköljs runt i munnen av vatten. Andra försöker att äta stora mängder ris eller bröd men det bästa sättet att avhjälpa känslan är att dricka något fett som kokosmjölk eller olja. Ljummen sockerlösning ska också vara ett sätt att bli kvitt hettan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.