Publik testar: Parkhäng

Under sommarmånaderna har Göteborg cirka 729 soltimmar, det vill säga 30 dygn av värme och ljus. Vårt förslag är att du tar vara på varenda minut innan det är för sent. Publik har recenserat Göteborgs bästa platser att vistas på under soliga sommardagar. Plocka fram solbrillorna och investera i en picknickfilt. Parksäsongen är här.

webbmasthugg

Stigberget

Omgivning: Göteborgarna kommer nog aldrig enas om vilken som är stadens finaste plats men Stigberget hamnar förmodligen i topp tre på de flestas listor. Att se Göta Älv glittra, långtradarna köra över Älvsborgsbron och Stena Line glida in i hamn är både förtrollande och romantiskt. Om du inte var kär i Göteborg innan så blir du det nu. Fem av fem.

Mat: Inga möjligheter till mat så länge pastorn inte har tappat en låda oblater utanför Masthuggskyrkans port. Myrorna som finns mellan klipporna är ett annat alternativ som enligt överlevnadsforum på internet erbjuder en smak av citrus. Annars så passar en picknickkorg med lite utav varje perfekt att ta med upp till berget. Det blir lite jobbigare, kräver lite mer planering men jag lovar att det är värt det. Dina smaklökar mår jättebra på just den här altituden. Två av fem.

Toa: Kvällarna på berget kan bli långa och ett toalettbesök blir ett måste. Här finns inga stora rhododendronbuskar att gömma sig i, däremot gott om klippavsatser och enstaka träd för dina behov. Det finns en ganska god chans att någon kan se dig från någon klippa någonstans men oroa dig inte. Utsikten som berget bjuder på drar blickarna bort från allt annat. En av fem.

Aktiviteter: Kroppen mår bra av rörelse men just här sitter du bäst still. Kanske kan man klättra och hoppa runt lite på klipporna, men akta dig! Risken för att stuka vrister och skrapa knän är hög. Lämpligaste aktiviteter här är sten sax påse, skriva memoarer eller ringa och snacka strunt med en gammal högstadiekompis. Annars kan du ta med en person du tycker om och hitta en undangömd klippavsats där ni kan titta varandra djupt in i ögonen tills solen går ner. Fyra av fem.

Total poäng: 3

webbbotaniska

Botaniska trädgården

Omgivning: Botaniskas bästa tid är nu. Du är bara 50 meter från den tungt trafikerade Dag Hammarskjöldsleden men det känns som Nangijalas Körsbärsdalen. Trädgården passar utmärkt för en eftermiddagspromenad med faster som hälsar på eller kompisen som vill diskutera supervalåret. Annars är det en perfekt plats när du behöver komma bort från spårvagnar och folk, för att bara andas. I Botaniska är du bara 2 steg från paradise. Fem av fem!

Mat: Ibland kan det finnas en korvvagn utanför trädgårdsporten med både lamm- och sojaalternativ. Det finns även en restaurang i trädgården som är öppen dagtid. Örtgården skulle kunna bjuda på lite ätbar växtlighet men varning, ryktet går att ett fasansfullt vidunder vaktar de sällsynta örterna med sitt liv. Fyra av fem.

Toa: Här finns det offentliga toaletter utplacerade! Härligt! Fem av fem.

Aktiviteter: Här finns det rum för roliga aktiviteter! Ta med badmintonsetet, Twister eller Monopol. Annars har trädgården förutsättningar för att uppdatera din botanikkunskap med sina cirka 16 000 arter. Vad sägs om att utmana vännerna i vem som kan lära sig flest? Fyra av fem.

Total poäng: 4,5

webbskansen

Skansen Kronan

Omgivning: Kanske är det bästa med den här försvarsanläggningen från 1600-talet att den ligger så centralt men ändå är fridfull och bjuder på utsikt över hela staden. Bland lummiga träd kan man sitta och njuta av solstrålarna som sträcker sig bort till Masthuggskyrkan eller se hur Europas högsta fritt fall AtmosFear släpper från Lisebergstornets topp. Här kan man träffa på en del turister, hundrastare och nyförälskade men det finns plats för alla här på Skansen Kronan. Fem av fem!

Mat: Ryktet går att man kan köpa något ätbart när fästningen är öppen för allmänheten, det vill säga vissa vardagar, dagtid. Andra tider finns det inte mycket till mat men närheten till Olivedal och Haga gör inte detta till något problem. Två av fem.

Toa: Mycket buskar och träd finns att tillgå men akta dig, det kan vara lite snårigt på sina ställen. Varning för branta stup! En av fem.

Aktiviteter: Om man så vill går det säkert att anordna en femkamp här uppe men i huvudsak är det här ett chillarställe där man slappar, solar och njuter av vyerna. Mottot på Skansen: Ta dig dit och ta det lugnt.
Fyra av fem.

Total poäng: 3

webbslott

Slottsskogen

Omgivning: Slottsskogen är lite utav göteborgarnas stolthet. En vacker plats med både ”Sherwoodskog”, djur att beskåda och vatten att rofyllt filosofera vid. Det finns en restaurang, lekpark och stora gräsplaner, ja här finns något för alla. Det rör sig mycket folk här vilket har både sina för- och nackdelar beroende på vad man gillar. Under eftermiddag och kvällstid invaderas parkens gångvägar av stirriga löpare i starka neonfärger, så dra på solbrillorna och håll dig ur vägen! Fem av fem.

Mat: Här finns det allt från restaurang till glasskiosker och korvmojar. Risken att bli ordentligt sugen på grillat är överhängande då doften från engångsgrillar sprider sig i stora delar av parken framåt kvällningen. Packa ner en i ryggsäcken, samt lite marinerade grönsaker och en baguette. Bangar vännerna i sista sekund och du blir över med för mycket mat? Inga problem, änderna och skogsmössen dammsuger resterna. Se dock till att plocka upp skräpet och lämna grillen i de för ändamålet avsedda sopstationerna. Fem av fem.

Toa: Ryktet stämmer, nya toaletter har anlänt till Slottsskogen! Trevligt med ordentliga toaletter i en skog som annars har många utmärkta ställen att urinera på men ofta är ju en toa med dörr att föredra. Fem av fem!

Aktiviteter: Här finns det stora gräsplaner, perfekt för sport och rörelse! Här kan man till skillnad från i Botaniska trädgården spela både volleyboll och fotboll utan risk att förstöra några sällsynta växter. Akta bara pensionärerna som vandrar runt i parken, får de en volleyboll i huvudet kan du räkna med bråk. Det kan vara lockande att ta med något instrument till parken och förgylla dagen med lite härligt jammande men tänk en gång till. Alla vill inte höra när du övar på att spela bongotrumma. Sätt dig på en filt och bara häng, för det är väl det man gör mest i Slottsskogen. Hänger.
Fyra av fem.

Total poäng: 4,8

webbkeillers

Keillers Park

Omgivning: Keillers Park som ligger på ett 12 000 år gammalt berg, Ramberget, är en spännande plats. Upplevelsen börjar med en halvjobbig promenad upp för berget, ta med ett sällskap så att ni kan peppa varandra upp för backen. Känslan väl uppe på toppen är… Mäktig. När man tittar ut över Göteborg likt Saruman tittade ner över sitt Isengard, är det lätt att få lite storhetsvansinne och tänka att man äger hela staden. Växtligheten är både varierande och fascinerande med låga tallar och knotiga ekar. Man får känslan av att man befinner sig utomlands eller i en annan värld. Kanske Middle-earth. Fem av fem!

Mat: Man kan säkert hitta någon färgglad frukt i något taggigt snår i den här mysteriösa vegetationen. Ta för säkerhets skull med en handbok i ätbara växter eller en smörgåstårta. En av fem.

Toa: Kanske kan man hitta någon enstaka bajamaja någonstans men annars är det ingen fara, skogen är tät på sina ställen och det finns gott om lummigt buskage. Två av fem.

Aktiviteter: Omgivningen är perfekt för kurragömma, tipsrunda eller klättra i träd. Dock verkar det som parkförvaltningen på Keillers vill att man ska sitta still då det finns bänkar och sittplatser i varje hörn och bakom varje buske. Slå dig ner med en kompis på en av bänkarna där utsikten är som bäst och prata om livets resa eller planera nästa helgs äventyr i vårt älskade Göteborg. Tre av fem.

Total poäng: 2,3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.